De volstrekt eigen stijl van Unique

juni 7th, 2017 Posted by Restaurant Unique nieuws 0 thoughts on “De volstrekt eigen stijl van Unique”

Een voormalige fabriekshal in Gouda, vierkant, gladde betonvloer, plafond met de glimmende buizen van de luchtverversingsinstallatie nadrukkelijk in het zicht, een eet- en drinkbar met daarachter een ruime open keuken, strategische geplaatste oliedrums die als siertafels dienen voor bloemstukken en flessen, een enorme wijnwand. En ivoorwitte fauteuils bij vierkante tafels met witte lopertjes en linnen servetten met de restaurantnaam erin geborduurd. Het jongste Goudse restaurant heet Unique en doet zijn naam eer aan: jong en oud vindt in groten getale de weg naar deze nieuwe industriële parel aan het lokale horecafirmament.

Wij zijn er op een doordeweeks middaguur en worden ontvangen door Maurice Hoegee, patron-cuisinier, Sven Lutterman, patron-sommelier, Tamara Offerman, gastvrouw, en Nick Wichert, souschef. Sven (45) en Maurice (44) zijn de breinen achter deze nieuweling die, zo stellen zij nadrukkelijk, behalve restaurant ook wijnbar is. Zij hebben hun sporen in de horeca verdiend, Sven als maître in o.a. ‘t Vaantje in Reeuwijk en De Zalm in Gouda, Maurice als executive-chef in de Hotels van Oranje in Noordwijk en als freelance kok in Vlaanderen.
Zij ontmoetten elkaar min of meer toevallig, alle- bei zoekend naar een plek om voor zichzelf te beginnen en allebei, als geboren Gouwenaars die elkaar al 18 jaar kennen, met een oogje op het pand waar zij nu zitten.

Behoefte
“Het was van alles geweest, van machinefabriek tot kookstudio, en we konden er zo in. Wel even schoonmaken natuurlijk, een nieuwe keuken erin en mooi opschilderen en opnieuw inrichten, maar een jaar geleden konden we de deuren openen. Met succes, Gouda had duidelijk behoefte aan zo’n eigentijdse zaak.”
Dat eigentijdse zit ‘m in de formule. De chef: “Wij bieden een culinaire reis aan. Zes gangen voor € 44,50, elke dag anders, met gerechten uit de hele wereld. Dus geen grote à la carte-kaart, maar dingen die iedereen lust. Moderne schotels op basis van de klassieke keuken.
Eenvoudig, wij beheersen de kunst van het weglaten. Als het resultaat maar lekker is.”De maître: ‘Daarbij bied ik een keuze – een hobby van me – uit 87 wijnen. Die ook allemaal per glas te krijgen zijn. Gouda was rijp voor zoiets. En hoewel wij dachten dat er vooral jong publiek op af zou komen, zien we nu ’s middag de ouderen, die een drankje doen of een lichte lunch bestellen, en ’s avonds de jongelui. Van 18 tot 80 hier, geweldig.”

Hangop
Wij zoeken een plekje en laten het over ons heen komen. Na een amuse van parelcouscous met ros- bief, uitgebakken mosterdzaad en schuim van kap- pertjes (prachtsmaken!) is er een voorgerecht van krab. In bouillon gepocheerd, uit het karkas gehaald en vermengd met limoensap, stukjes appel, crème fraîche, peper en zout.Opgediend met plakken kalfsstaartstuk (gemarineerd in knoflookolie met o.a. raz al hanout en op lage temperatuur gegaard) en hangop die is afgemaakt met gele curry. Plus haricots, radijsplakjes en minichampignons. Het ziltzoete en delicate vlees van het schaaldier wordt geaccentueerd door dat peperige zuivel en de bite van het kalfsvlees. Wat een mooi gerecht! We drinken er aangenaam frisse pinot grigio bij (Bosce del Merlo).

Gevolgd door een mootje kabeljauw, gebakken in geklaarde boter en opgediend met crème van in melk gekookte topinamboer, naast choggiabiet, shiitake, courgette en lenteui en apart aan tafel geschonken schuim van ingekookte champagne met truffel.
Het pièce is in boter supermals gebakken bavette met bloemkool, meiraap, wortel, snijboon, minipastinaak, Japanse aubergine en crème van flespompoen. Plus
ingekookte saus van kalfsjus met madera. Verrukkelijk rundvlees, zeker ook met het glas donkerrode Antico Fuoca van Italiaanse en naar chocola smakende primitivodruiven.

Tot slot een wortel-gembermuffin met gel van wortel en roomijs van sereh, citroen en gember. En bladzilver. Uitstekende zaak!

TON DE ZEEUW

Contact

Restaurant Unique
Prins Hendrikstraat 196
2802 JN Gouda
Algemeen: 0182-359469
Sven: 06-21858138
Maurice: 06-55306543
info@restaurantunique.nl

Parkeren

Q-Park (Bolwerk) 
3 minuten lopen
Sint Mariewal
2801 Gouda